ČOKOLÁDA
Slovo čokoláda má pôvod v jazyku Nahuatlov, pôvodných obyvateľov stredného Mexika.
Je vyrábaná zo zrniek tropického kakaového stromu Theobroma cacao. Výsledný produkt je známy ako „čokoláda“ (intenzívne ochutená horká potravina). Tento produkt je v mnohých krajinách známy ako kakao. V americkom čokoládovom priemysle je kakao definované ako sušina kakaových zŕn, kakaové maslo je definované ako tukový komponent, a čokoláda je kombinácou sušiny a tuku. Tá je obvykle osladená cukrom a inými prísadami a spracovaná do čokoládových tabuliek (jadro ktorých je tiež označované ako čokoláda), alebo do nápoja (zvaného kakao alebo horká čokoláda).
Pri výrobe čokolády sa využívajú hlavne tri typy zŕn. Najviac cenené, vzácne a najdrahšie sú zrná Criollo, pochádzajúce z bývalých Mayských oblastí (Mexiko a stredná Amerika).Iba 10% z čokolády sa vyrába zo zŕn Criollo, ktoré sú menej horké a viacej aromatické oproti iným zrnám.
Rôzne typy čokolády
Čokoláda je veľmi populárna položka a je dostupná v mnohých variantoch. Rôzne formy a chute čokolády sú vytvárané obmeňovaním množstva prísad.
- Nesladená čokoláda: čistý čokoládový nápoj, rovnako známa aj ako horká čokoláda alebo čokoláda na varenie. Je to nemiešaná čokoláda: mleté pražené čokoládové zrná bez prísad dávajú silnú, hlbokú čokoládovú chuť všetkým sladkostiam, do ktorých sú pridané. I s pridaným cukrom sú používané ako základ vrstvových tôrt, koláčkov, cukrovín, keksov a pod.
- Tmavá čokoláda: čokoláda bez mlieka ako prísady, niekedy nazývaná ako obyčajná čokoláda. Oficiálne sa v USA nazýva „Sladká Čokoláda“ a vyžaduje 15% koncentrácií čokoládového moku. Európske normy špecifikujú minimálne 35 % kakaovej sušiny.
- Couverture: termín používaný pre čokolády obsahujúce mnoho kakaového masla najvyššej kvality. Populárny druh čokolády Couverture používaný aj profesionálnymi cukrármi a často predávaný v gurmánskych a špeciálnych obchodoch s potravinami. Obsahuje súčasti: Valrhona, Lindt, Coco Barry a Esprit des Alpes. Tieto čokolády obsahujú vysoké percento čokoládového moku (niekedy viac než 70 %) práve ako kakaové maslo, aspoň 32 - 39 %, sú veľmi tekuté po roztopení a majú výbornú chuť.
Čokoláda na predpis
Fámy o tom, ako čokoláda negatívne vplýva na pleť, cholesterol a vôbec, že nepatrí do zdravého jedálnička, sú definitívne vyvrátené. Skupina vedcov okolo doktora Normana Hollenberga z Harvardskej univerzity totiž zistila, že kakao je unikátna potravina, ktorá dokáže pozitívne vplývať na krvný tlak, a preto sa odporúča na prevenciu, ako aj liečbu hypertenzie.
Výskum sa sústredil na obyvateľov súostrovia San Blas v Paname, indiánov z kmeňa Kuna, u ktorých sa nezistili problémy s krvným tlakom, všetci ho mali v normále a tešili sa pevnému zdraviu. Ich príbuzní, ktorí sa predčasom presťahovali do hlavného mesta, boli nútení zmeniť stravovacie návyky a prispôsobiť ich životu vo veľkomeste. Začali mať problémy s krvným tlakom, ktorý mal tendenciu sa zvyšovať. Hollenberg a jeho spolupracovníci sa rozhodli hľadať príčinu a výsledok ich bádania je viac ako prekvapivý. V rodnej osade indiáni bežne konzumovali kakaové bôby, plody bohaté na flavonoidy. Výskumy potvrdli, že práve táto látka obsiahnutá v kakau a teda aj v tmavej čokoláde napomáha udržiavať krvný tlak v normále.
Toto zistenie zaujalo talianskych vedcov natoľko, že sa rozhodli overiť si ho v praxi. Dvadsať pacientov trpiacich hypertenziou po dobu pätnástich dní konzumovalo pod lekárskym dohľadom primerané množstvo čokolády. Výsledok? U všetkých bol zaznamenaný nielen znížený krvný tlak, ale aj pokles hladiny cholesterolu v krvi.
Podobný výskum sa následne konal aj v USA. Americkí vedci pridali čokoláde ďalšiu hviezdičku – zistili, že ľudia, ktorí si pochutnávajú na kakaových sladkostiach, žijú v priemere o rok dlhšie ako tí, ktorí tak nečinia. A azda ani netreba pripomínať, že chuť a vôňa celosvetovo obľúbenej tmavej lahôdky má priaznivé účinky aj na psychiku.
Staré známe „Všetkého veľa škodí“ však platí aj tu, ako pri konzumácii ostatných, energeticky bohatých potravín, aby sa predišlo nežiaducej nadváhe, či dokonca obezite. Zároveň treba spomenúť i fakt, že zdraviu prospešné účinky má len čokoláda, v ktorej zložení nechýba kakaové maslo. A práve túto ingredienciu by ste v menej kvalitnej čokoláde hľadali len márne.
HISTÓRIA ČOKOLÁDY
Pred 2000 rokmi
História čokolády sa začala písať pred 2000 rokmi v dažďových pralesoch Strednej Ameriky. Aztékovia a Mayovia miešali prášok z kakaových bôbov, aby vyrobili horký obradný nápoj určený kráľom. Verili v božskú moc kakaovníka ( mayjský výraz „cacao“ – „jedlo bohov“) a kakaové bôby sa používali ako platidlo(otrok, či moriak mal hodnotu 100 bôbov).
Rok 1500
Vďaka Aztékom, ktorý ovládali v tej dobe značnú časť Strednej Ameriky sa kakao stalo veľmi populárne. V Európe však o kakae nepočuli až kým Hernando Cortéz nepriniesol do Španielska“xocoatl“. Xocoatl sa čoskoro stal známym ako „chocolat“ – drahý a veľmi populárny nápoj, ktorý sa symbolom statusu vyššej vrstvy na ďalších 300 rokov.
Rok 1700
Začiatkom 17. storočia Španielsko vyvážalo kakaový prášok (hoci bôby boli ich tajomstvom) do celej Európy. Spolu s cukrom, to bol veľmi drahý produkt, ktorý si mohlo dovoliť iba pár privilegovaných. Napríklad vo Francúzsku si čokoládu mohli dovoliť iba príslušníci kráľovského dvora. Podobne ako Mayovia a Aztékovia aj Európania si vytvorili svoj vlastný rituál prijímania tohto nápoja – zdobený porcelán a strieborný servis poukazovali na ich bohatstvo a moc.
Rok 1800
Výroba čokolády bola v plnom prúde. Vďaka novým technológiám ako parný stroj, lis na kakao sa lacno a rýchlo produkovali veľké množstvá čokolády. Jemnú, krémovú a tuhú čokoládu si teraz mohla dovoliť širšia verejnosť.
Rok 2000
Od čias Aztékov sa pestovanie kakaa takmer nezmenilo. Ale vďaka moderným prístrojom a technológiám sa zdokonalila kvalita čokolády, vznikli nové príchute a tvary čokolády. Obzvlášť po druhej svetovej vojne vznikali v krajinách ako Belgicko a Francúzsko snahy otvárať čokoládovne s vynikajúcou a kvalitnou čokoládou. Výsledok toho je, že čokoláda je v súčasnosti každodenným produktom, ale aj vysokokvalitný luxus.