MARCIPÁN
Mandľový marcipán podľa starých mám
Vezmeme 150 g práškového cukru, 175 g na jemno pomletých mandlí, 3 lyžice oleja, pár kvapiek vody miešame a miešame. Mňam!
Pravý mandľový marcipán
Potrebujeme:
100 g sladkých mandlí, 50 g jemného práškového cukru (dávku môžete zvýšiť až na 100 g, hmota potom bude sladšia), niekoľko kvapiek vody ružovej vody, prípadne šťavy z pomaranča, pridať takisto môžete aj dobrý mandľový likér, potravinárske farbivo
Ako na to: Mandle sparte v teplej vode a nechajte ich nejakú dobu namočené, aby zmäkli a šupka išla ľahko zlúpnuť. Len tak budú dobre spracovateľné; akonáhle vychladnú, stvrdnú. Hneď ich preto pomeľte v mlynčeku na mäso a spoločne s cukrom dôkladne rozmixujte v mixéry, až vám vznikne tuhá hmota. Prikvapnite likér a ružovú vodou, prípadne šťavu z pomaranča sceďenú cez veľmi jemné sitko. Primixovať môžete pár horkých mandlí pre lepšiz chuť (predávajú sa zvlášť).
Marcipán sa dá dobre modelovať pri izbovej teplote, pracovná doska musí byť hladká a neustále poprášená práškovým cukrom, aby sa cesto nelepilo. Farbenie sa robí potravinárskou farbou.
Marcipán bez mandlí:
16 čajových lyzic sušeného mlieka (alebo susenu smotanu), 8 č.l.preosiateho práškového cukru a dve lyz. vody. Všetky suroviny miesime v mise dovtedy, kým sa hmota nespojí. Spočiatku sa drobí, spoji sa až dlhším miesením. Ak sa hmota stále drobí pridáme zopár kvapiek oleja a naopak ak sa lepí na ruky pridame trošku sušeného mlieka.